Metoda samocoachinga #12/20 | TRI O: OPUSTI

by | Blog, Coaching

Tri O metoda je posebna po tome što radi svaki put. Ako je se pravilno napravi, naravno.

Ni čarobni štapić ne radi ako se kažu pogrešne čarobne riječi.

Jednostavna je i to je ono što je zastrašujuće.

Tri O metoda se sastoji od tri koraka: OPUSTI, OPROSTI I OTPUSTI.

Kroz slijedećih nekoliko minuta ću reći sve o prvom koraku, opuštanju. Postoji par trikova koje ću vam otkriti.Dakle, cijelu ovu priču o samocoachingu pričam jer pretpostavljam da svatko od nas ima neku temu, nedajbože da je nazovemo problemom. I rijetko kad je, bez pomoći drugog ili stručnjaka, riješimo u jednom naletu. Ali zato je možemo riješiti u tri naleta od kojih je prvi opuštanje. To opuštanje ne znači si pet minuta govorim da sam opuštena prije nego što sljedećih pet minuta radim drugi korak. Opuštanje može trajati dan, danima, tjednima, ponekad i mjesecima. Ovisi koliko ste napeti i koliko vam treba da vam dođe iz guzice u glavu. Doslovno.

 

Tijelo je tu ključan faktor. Opuštamo tijelo, ne mozak. Mozak se ionako ne bi dao i pričao bi neku svoju jako logičnu priču. On nas sada ne zanima. Zanima nas da se riješimo onoga što smo u tijelu zaključali silom prilika.  Ne kaže se bez veze da tijelo pamti. Naše tijelo je kao slon, zadržava čak i one mentalne obrasce koji su davno otišli iz našeg svjesnog uma, koje smo davno „riješili“. Pogotovo kod osoba čije tijelo i um nisu u dobrim odnosima. A to ste svi vi koji imate problema ili nakupine stresa u vratu. Naslabija karika je most koji povezuje. Tijelo tako pohrani potisnuto i progutano, arhivira duboko i onda se čudimo kad nam iskoče fizički problemi. Oni su gotovo uvijek manifestacija nečeg mentalnog.

 

I umjesto da radimo „direktno na problemu“, što je zapravo u nekim slučajevima kad se više na svjesnom nivou nema što za reći, krećemo prečacem, opuštanjem tijela. Suptilno, da racionalni um ne skuži i ne postroži kontrolu. Sve dok ne dođemo do toga da neke stvari počnu izlaziti na vidjelo. Kažem, neke stvari jer pojma nemam šta će kod vas izaći. Kod mene je izašao bijes, pratila ga je tuga, a iza nje se šuljala krivnja i sram. Tek tu je ok upaliti racio, da objasni i spoji točkice. A o tome ćemo sljedeći put.

Aktivnosti kojima možete postići opuštanje: redovite šetnje prirodom, boravak u prirodi, joga, jogging, vođene vizaulizacije, meditacije smirivanja uma, vježbe disanja, istezanje, TRE, zvukoterapija, masaže ručne, masaže zdjelama, aromamasaže, kupke, saune, bilo kakva nježna fizička aktivnost koja vam dopire do nekih zaboravljenih dijelova tijela, vrlo nježno.  

 

Ako maratonski razmišljate o opuštanju, onda odaberite par najdražih kombinacija i redovno ih počnite upražnjavati. Naravno ovisno o onome što ste dosad radili. Recimo jednom tjedno 2 satna šetnja u prirodi, dva puta mjesečno masaža i dva puta tjedno neka lagana sportska aktivnost. Kako vam se kapaciteti povećavanju, dodajte i zgusnite aktivnosti. Ako sprinterski razmišljate o opuštanju onda uzmite tjedan dva i raspalite po najdražim gore nabrojenim stvarima. Jedini uvjet da si tijekom ili nakon ostavite dovoljno tišine da možete stići u ono „ništa“ i da se na tren izgubite. To znači da funkcionira.

Najjednostavniji način opuštanja koji možete napraviti već sad je sjediti i slušati. Podijelit ću s vama vježbu dubokog slušanja:

„Sjednite na tihom mjestu, sami i utihnite. Ustanovite koliko slojeva zvuka opažate oko sebe. Slušajte zvuk vlastitog disanja, ritam svojeg srca i krv koja pulsira u vašim ušima. Čujte ptice, promet u daljini, zvuk vjetra. Potom dopustite da se svi ti zvukovi stope u jedan opći zvuk u kojem ritam vašeg disanja i suptilni pokreti vašeg tijela postaju dio zvuka koji vas okružuje. Kad se vaše tijelo stopi s ovim zvukom, dopustite mu da se suptilno kreće s tim ritmom. Ustanovite kamo će vas to kretanje ponijeti, pritom pazeći da nastaviti pratiti opći zvuk koji čujete.“

Do slušanja!

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #12/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.