Metoda samocoachinga #5/20 | Metoda drona

by | Blog, Coaching

Coachevi ga pokušavaju dignuti klijentima, ali ga prvo moraju dignuti sami sebi.

Mislite da osobni razvoj nije toliko moderan da bi koristio modernu tehnologiju? Pa on ne može biti moderniji, s obzirom na to da se stalno razvija, zar ne?  Metoda drona je majka svih metoda kad govorimo o radu na sebi.  

Kažem dron, mislim na Promatrača. Možda ste čuli za njega, to je onaj koji sve vidi i sve čuje. Pa onda pretrača. Na kraju krajeva, zato ga i imamo! Samo, lakše mu je kad ima krila i leti, ergo dron.

Hajdemo ispočetka. Kada želimo nešto promijeniti na sebi, najčešće krećemo od mijenjanja našeg ponašanja, jer je to ono što vidimo. A možemo raditi jedino na onome što vidimo, jel tako? Tako je. I onda se trudimo, nastojimo, pokušavamo, eskperimentiramo. I često nam uspijeva. Niste valjda mislili da ću vam reći da to ne valja ? Međutim dođe trenutak staklenog stropa, kada smo dogurali toliko puno i imamo osjećaj da više ne možemo sami, da nam treba netko drugi. Jer mi više ne vidimo što bismo mogli promijeniti, a da rezultat bude bolji.

Odlično ste primijetili! Istina je da vam treba drugi par očiju koji bolje vidi, druga perspektiva. Samo to ne mora nužno biti i druga osoba. Jest, lakše je, samo isplativije investirati u svoj dron pa ga imati zauvijek, nego unajmiti tuđi.

Pustite drona da leti i pokazat će vam stvari o kojima niste sanjali. Doslovno će vam donijeti nove informacije. O čemu se radi?  Dakle, ako niste zadovolji rezultatom kojeg dobivate iz bilo kojeg područja, najčešće ćete se okrenuti na mijenjanje ponašanja, odnosno onoga što radite i dalo vam je te rezultate. Zbog toga što to jedino vidite. Doslovno. A ako pustite vašeg drona da vam odleti iznad glave, on će vidjeti i vas, i vaše ponašanje, i vaš rezultat. Drugim riječima, njegovom aktivacijom imate priliku raditi „na sebi“. Raditi intervencije na vlastitom ja. Jer ako se tu dogodi pomak, automatski se mijenja ponašanje i rezultat.

Prvo pitanje koje se sada postavlja je: pa sad kad znam što mogu vidjeti, kamo da gledam? Dobro pitanje. Kada gledate sebe iz druge perspektive, obratite pažnju na 3 aspekta: na fiziologiju, na raspoloženje i na jezik. Sad ću malo usporiti, dodatno pojasniti i dati vam priliku da si zapišete ako ste taj tip.

Pod fiziologiju mislim na:

 • Što pokreti vašeg lica govore o vama?
 • Kako stojite/sjedite? Gdje vam je balans?
 • Što vam je napeto dok proživljavate nešto za vas intenzivno?
 • Gdje u vašem tijelu dišete?
 • Kakav je intenzitet, učestalost vašeg disanja?
 • Kako vas vaša tjelesna poza podupire u rezulatatima koje želite postići?
 • Na koji dio tijela obraćate najviše pažnje?

 

Pod raspoloženje mislim:

 • Koji osjećaj doživljavate?
 • Koliko ga često doživljavate?
 • Što ostaje nakon njega?
 • U kakvom raspoloženju generalno obitavate?
 • Kad vas se izbaci iz takta, u što upadate?

 

Pod jezik mislim:

 • Što si govorite dok ste ljuti/tužni?
 • Dok razgovarate, što slušate?
 • Kako vas vaš vokabular podupire?
 • Što su vaše istine/uvjerenja?
 • Na što ste mentalno fokusirani kada ste sretni/tužni?

 

Što je vaš dron na višoj poziciji, manje je emocionalno vezan za vas/osobu koju promatra s visoka.  Što je manje emocionalno vezan, više vidi. Što više vidi, vama daje više prilika za promjenu. Ideja je da kvalitetna intervencija na bilo kojem od ova tri aspekta, generira promjenu u ostala dva. Kakva promjena u jeziku/tijelu će vas podržati da napravite promjenu u raspoloženju? I kad kažem intervencija, onda mislim na osvještavanje+promjenu.

Na primjer, ako sam nervozna i svadljiva (raspoloženje) na kraju dana završim s migrenom (fiziologija). Objašnjavam si da je to stres i pokušavam/tjeram se promijetiti način na koji razgovaram s drugim ljudima dok sam u tom stanju. Dizanjem drona on mi dojavljuje da sam nervozna i svadljiva zbog toga što kad imam puno posla i radim multitasking (okidač), sama sebi govorim da sam nesposobna, nedovoljno brza i lijena kad sam dopustila da mi se sav taj posao nagomila (jezik). Lako je zamisliti da takvi, iako unutarnji, vrlo snažni verbalni rafali proizvedu nervozu (raspoloženje). Nadalje, dron dojavljuje da je ta nervoza natjerala moju vilicu da se zgrči i stišće (fiziologija), zbog čega su se moji vratni mišići ukočili, spriječili cirkulaciju i glava me zabolila. To me učinilo i svadljivom (ponašanje). Nadam se da sam sada uspjela slikovito prikazati kako je suludno raditi na svadljivosti, prije svih onih drugim zanimljivih stvari koje je dron zabilježio.

 

Koja je konačna vježba koju želim s vama podijeliti? Samo dizanje drona i gledanje onoga što do sada niste vidjeli. To ćete raditi tako da se s vremena na vrijeme zaustavite i postaviti se pitanja koja sam vam spomenula. Kako drugo nego napismeno. Za one koji žele ozbiljnije prionuti u Metodu drona, javite mi se mailom da vam pošaljem tablicu, s kojom ćete lakše pratiti njegova zapažanja.

Do sljedećeg puta, sretan put!

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #5/20

 

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.