Metoda samocoachinga #17/20 | POMOĆ PREDAKA

by | Blog, Coaching

Traže se preci, živi ili mrtvi. I ako ih nađete, oni pomognu. Zaista. Jedino oni mogu napraviti tako moćan uvid iz dva razloga: naprave ogroman zoom out vašeg problema i još vam otkriju obrasce koji se ponavljaju generacijama. Naravno, sve to samo ako vi to želite vidjeti i ako znate kamo treba gledati.

Povjesničari kažu da trebamo poznavati prošle ratove, bitke, seobe naroda, stare civilizacije. Jer se povijest ponavlja. Zbog čega isto ne bi vrijedilo i za našu osobnu povijest? I pri tome uopće ne mislim na ono očito što genetika prenosi: boja očiju ili oblik nosa. Genetika nosi kodove za nešto puno više, nešto što je usađeno u arhetip, u mindset, u obrazac ponašanja koji ste možda preuzeli, a nije vaš. Ne znam donosi li kakvo olakšanje saznanje da rješavate tuđi problem, ali definitivno donosi dijagnozu pravog uzroka.

Oživjeti vlastitog promatrača je izuzetno korisno, jer onda možete upaliti drona kako biste napravili zoom out i s perspektivom sagledali situaciju. Što je već samo po sebi jako izazovno, pokrila sam to detaljnije u metodi samocoachinga #5. Samo, jednom kad ste omogućili takav vid, znate li kamo treba gledati? Ni najmoderniji dron ne vrijedi ako se ne nalazi iznad prave lokacije.

Što to znači konkretno? Uzmimo za primjer Maju koja pokušava riješiti ljubavnu vezu. Ili da se točnije izrazim, jer ljubavne veze više nema, koja pokušava otpustiti prošlu ljubav. Jako joj teško ide, zapela je, zakoraknula je u rane četrdesete i sama je. Da se razumijemo, ona je sama fizički već godinama, ali u glavi je još s njim. I iz nekog razloga i iako se trudi, drugi muškarci nisu interesantni. Dakle, ne pati ona u tišini i nije se odrekla muškaraca, ali kao da „nema sreće“. Maja je otvorena osoba, ona radi na sebi. Ide na radionice, čita knjige, ide na psihoterapiju, na coaching. Razgovara o osobnom razvoju i već odavno razumije da ne može pustiti svog bivšeg jer kroz njega završava odnos s ocem. I izabrala je sličnog partnera kao što je bio njezin otac: autoritativan, pomalo emocionalno udaljen, puno radi, ljubav pokazuje kroz kupovinu stvari. I razumije da je to obično dovršavamo ili nastavljamo odnose s roditeljima suprotnog spola kroz partnera. To joj nije novo. I to je definitivno šira perspektiva nego da je zapela samo na „ali ja njega volim“. Zna zbog čega ga voli i što joj on to daje. Njoj ili njezinom naučenom uvjerenju kako bi ljubav trebala izgledati.

Maja jest napravila zoom out i vjerojatno je riješila dosta spin off problema vezano za svoju veliku temu, ali nije još došla do pčelinje matice. Odlučila je pozvati pretke u pomoć. Počela je slagati obiteljsko stablo, pričati s roditeljima o bakama, djedovima, o mamama baka i očevima djedova. Gdje su živjeli, koliko su živjeli, kako su živjeli. Otkrivala je njihove živote sa znatiželjom i strahopoštovanjem. Našla je aplikaciju i kreirala je stablo. Čak je skenirala i slike. Kad je dovršila sistem koliko je god mogla, primijetila je da su se tri od četiri loze ugasile ili se pomalo gase, a ona koja buja je loza njezine mame. Tu su prominenti likovi mama njezine mame, i njezina mama, i njezina mama. Snažne, samostalne žene koje su u fizički zahtjevnim uvjetima rađale puno djece, radile, rano ostale bez muža i nisu se dalje udavale. Veelikim zoom outom je shvatila da ima nešto u njezinoj ženskoj liniji. Međutim, razmišlja ona, nisam se ja udavala, niti sam imala djece. A i u ono doba je bilo teško naći novog muža ako si udovica s osmero male djece. Misli Maja da nije to to, ali osjeća da je smjer dobar. Nekad pusti tu temu, nekad povede neobavezni razgovor sa svojom mamom.

I razgovarajući jedno popodne uz kavu, dođe do zapanjujućeg uvida. Žene iz te loze imaju vrlo jasan obrazac: propala ljubav u mladosti, zatvore se ne samo ljubavi nego nekako i životu, razbole se i umru. Uglavnom tetke i pratetke. Maja ima problema s lijevom stranom tijela, lijevi kuk, lijevi jajnik. Lijeva strana je ženska energija. Kockice joj se poslaguju i ide dalje istraživati u tom smjeru i uspoređivati okolnosti tetkinih i pratetkinih ljubavi, njihovih reakcija i uvjerenja. Ako je ona povukla to isto, ona ima nešto što one možda nisu imale: svjesnost i svog vlastitog drona. Kopat će još malo, ovoga puta na pravom mjestu i naći x.

Nakon toga je najbolje aplicirati metodu samocoachinga #12, 13 i 14, metoda 3O. A vi, što još čekate? Trčite razgovarati s vašom starijom rodbinom dok je još živa i napravite najmoćniji zoom out vašeg problema kroz skiciranje obiteljskog stabla. Preci su kao i Bubimir, ako ih pozovete, oni će doći upomoć.

Ako vam ova metoda ima smisla i sviđa vam se, onda preporučujem da pronjuškate svijet sistemskih konstelacija. Dobro će vam sjesti. 

 

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #17/20

 

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.