Metoda samocoachinga #10/20 | Što se nalazi ispod?

by | Blog, Coaching

Nemojte me krivo shvatiti, nije ovo poziv na striptiz ? Ovo je poziv na razvijanje rentgenskog vida! Kako se to radi i kakve to ima veze sa samocoachingom saznajte kroz sljedećih par minuta. Ako dok slušate poželite skinuti koji komad odjeće, shvatit ću to kao metaforu vlastitog ogoljavanja.

Hodamo svijetom komentirajući što nam se događa, bližnjima ili sebi u brk. Kad kažem ono što nam se dogaađa, mislim na ono što nas muči, tišti, vrišti. Nekima cijeli životni vijek prođe prepričavajući svoj život drugima. Iako to u neku ruku može imati terapeutski učinak, izbacivanje iz sebe mislim, zapravo je vrlo površno. Ostajemo na površini.

A trebali bismo zaroniti u dubinu. Vrlo apstraktan poziv s moje strane. Ne brinite, postoji izuzetno jednostavan način da to postignete. Toliko jedostavan da ćete možda na prvu samo odmahnuti rukom, kao da tjerate neku dosadnu muhu. Onu ljetnu muhu koju jako dobro znate i koja vas uvijek iznervira na onaj isti način. I vi je uvijek tjerate na isti način. A što bi se dogodilo da joj dozvolite da vam sjedne na nos? Što biste onda otkrili o vašim živcima? O onome što ostaje kada iritiranosti nestane? O onome što se nalazi ispod iritacije? Strah, mir, očaj, ljutnja, tuga, spokoj, tišina, buka…..ne znam, pitam ja vas.

Kad vas dijete naljuti i vi vidite i čujete kako reagirate. Slobodno nastavite tako reagirati. I u isto vrijeme se zapitajte: Što se nalazi ispod te moje reakcije? Kada negodujete zbog opetovane situacije koja vam se događa a poslu, za vrijeme ili nakon negodovanja, pitajte se: Što se nalazi ispod? Kada radite neku aktivnost koja vas uveseljava, stanite i postavite si pitanje: Što se nalazi ispod? Usudite se nekad i nastaviti, pitajući: A ispod toga? A ispod toga? A ispod toga? Sve dok ne dođete do nečeg značajnog za vas. Ako me sad želte pitati kako da znate da ste došli do nečeg značajnog, reći ću vam. To nije nešto što se može logički prepričati, jer na razini uma i teorije ionako sve znamo. Knjige su napisane. Ovdje se radi o vašoj Spoznaji. O shvaćanju koje nadilazi um i prolazi kroz tijelo i biće. Znat ćete. I onda će vam biti sve jasno.

 

Vidite gdje smo došli, a počeli smo s muhom ? Budite dobri prema sebi i polako skidajte slojeve. Uvijek je zanimljivje ono što se skriva ispod. Pratite temperaturu vašeg tijela i okoline. Ako ste zimogrozni, usporite. Ako vam je vruće, ubrzajte. I svakako se odnosite prema sebi s onom nježnosti i blagosti s kojom bi se odnosili i prema nekom vašem najmilijem.

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #10/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.