Metoda samocoachinga #9/20 | Dvije stolice

by | Blog, Coaching

Jeste li kada poželjeli popričati s nekim starijim, mudrijim od sebe? S netkim tko vas dobro poznaje, tko poznaje vaše snage i strahove bez da mu morate posebno govoriti. S nekim s kim i u tišini, kao da se dobro razumijete? A da to nije vaš roditelj ?Ako ste odgovorili s da na ova pitanja, onda me želite poslušati sljedećih par minuta.

Samostalan rad na sebi može biti itekako izazovan. Jer to podrazumijeva činjenicu da ste sami. S jedne strane to može biti oslobađajuće – ne treba vam nitko drugi! S druge strane može biti usamljeno – nemate nikog drugog. U kojem god slučaju, ove metode samocoachinga, zamišljene su zaista tako da ih sami možete izvesti.

Nitko nije rekao da ne možete pozvati imaginarnu pomoć ?

Kada razmišljamo o problemima koji nas muče, ako ćemo biti iskreni, sami smo sebi najgori neprijatelj. Nakon nekog vremena ispare sve te „vanjske prijetnje“, iscrpimo se od okrivljavaja drugih, dosadi nam opravdavanje sebe i dojadi nam čekanje i nadanje. Ako smo iskreni sami sa sobom, uviđamo da smo mi ti koji sami sebe najviše kočimo. Iako ni sami ne znamo zbog čega. Nema veze, postoji način da saznamo odgovor na to i još mnoga druga pitanja.

Postoji način da porazgovaramo sa sobom. I to s našom unaprijeđenom,  2.0 verzijom. Vašim starijim ja!

Uzmite pola sata i postavite dvije stolice u prostoru. Dvije udobne stolice, da se poslije ne žalite da niste uspjeli ovo odraditi jer vam je bilo neudobno. Možda će vam biti neugodno, pa barem da vam za to vrijeme bude udobno ? Sada sjedite na jednu od njih. Kada sjedite na tu na koju ste prvo sjeli, vi ste vi. Vaše sadašnje ja. I možete se požaliti naglas. Sebi, svijetu, svemiru. Onima koji slušaju i ne slušaju. Kada ste gotovi, kada ste sigurni da ste gotovi i da ste rekli sve što vam je na duši, ustanite se i pogledajte kroz prozor. To je važan dio ovog zadatka, neću vam reći zašto, da bude zanimljivo ? I tek onda sjednite na drugu stolicu. Kada sjedite na drugu stolicu, vi zauzimate ulogu vašeg starijeg ja. Koliko godina starijeg uvelike će ovisiti koliko godina imate trenutno. Ako imate 20, puknite barem još toliko. Ako imate 50, 10 će biti dovoljno. Ili koliko vi smatrate da ćete imati godina kada će vas obasuti životna mudrost. Sigurno imate neko nesvjesno mišljenje o tome, nemojte se sada stiditi.

Vaše starije ja je sve čulo. I ima potrebu odgovoriti sadašnjem ja. Pustite ga da to i napravi. Neka gleda prema prvoj stolici. Ovdje je jako važno da vas oslovljava imenom i da kad se obraća vama tj. sadašnjem ja, ne govori „ja“, jer vas dvoje ste dvije osobe, nema tu nikakvog ja. Postoji Milena (ako se tako zovete) i Valerija (slobodno vaše starije ja nazovite nekako, pristojno je oslovljavati imenom osobu s kojom razgovarate). Na taj način će ova druga stolica ipak imati malo distance i mudrost vašeg starijeg ja će poteći.

Vi ova dva monologa slobodno pretvorite mali dijalog. Imajte na umu da se premještate iz stolice u stolicu, ovisi govori li sad Milena Valeriji ili Valerija Mileni.

A ako konverzacija krene, natočite si i po čašu vina i uživajte! Dugo nećete ponovo popričati s tako pametnom osobom.

Uzdravlje!

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #9/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.