Metoda samocoachinga #11/20 | VENI, VIDI, VICI

by | Blog, Coaching

Izgleda da su i u starom Rimu prakticirali samocoaching, čim su spominjali ova tri koraka. Iz Cezarovih usta ova fraza je značila brzu i trijumfalnu pobjedu. I u našem kontekstu to isto znači, samo protiv još ljućeg neprijatelja: nas samih. Kroz sljedećih par minuta pogledajte kako se kroz tri jednostavna i odlučna koraka možemo osloboditi bilo kojeg neprijatelja.

Za početak, definirajmo neprijatelje. To su emocije, koje si umišljaju da su glavne i da kolo vode. Netočno. Mi imamo njih, ne one nas. Još jednom ponavljam, mi imamo naše emocije, naše emocije nemaju nas. One bi to samo htjele, kad nas obuzmu i obuhvate toliko da smo slijepi za bilo što drugo.  A nisu one ni blesave, znaju se dobro prikriti. Skrivaju se iza priča koje pričamo sami sebi, opravdanja, racionalizacija i misaonih obrazaca. Čuče tamo i dirigiraju.

 

Što pod time konkretno mislim? Kad pomislite: „kako ću sad dati otkaz, imam kredit za otplatiti“ iza toga čuči strah. „Baš me briga za njega, ja zaslužujem bolje“, ljutnja. „Ne mogu ići na drugo dijete, nisam još sprema“, strah. „ Ja sam ok, samo nije fer to što direktor radi našem odjelu“, ljutnja. „Daj nemoj me nervirati, dobro sam, bijesna jer mi on to radi po 100 put. Namjerno!“, tuga.  „Jednostavno mi više ne pašu te romantične komedije, nadrasla sam ih“, tuga. „Oduvijek sam željela slikati, ali teško je sad u 50 tima pokrenuti vlastiti biznis“, strah. „Imam sad malo slobodnog vremena, malo ću počistiti, pa ću baciti smeće, mogla bih prekrečiti ovaj zid, maknut ću kauč i usisati iza njega jer nisam dugo.“, tko zna što izbjegavate.

Vidite da se zapravo radi najčešće o njih tri. Strah, tuga i ljutnja. Jedan mali trijumvirat. Počinjete li ih sad malo više primjećivati? Skrivaju se jer znaju da ako ih otkrijete, predstava je završena. Publika ide doma.

Riješite ih se kao neželjenih mrlja, u tri koraka:

  1. VENI – DOĐOH

Ovaj dođoh se odnosi da dođete u sadašnji trenutak. To je zapravo mala crvotočina u vašem životu, pukotina u koju kad uđete, možete podesiti cijelokupni veliki mehanizam, onako kako želite da izgleda velika slika. Sadašnji trenutak je moćan jer ste u njemu prisutni i možete stvarati. I upravo vam je samo taj jedan malecki trenutak i dovoljan za promjenu. Čak i onu ogromnih razmjera.Jedna po jedna dobivena bitka, vodi do dobivenog rata. 

  1. VIDI – VIDJEH

I ovaj vidjeh se odnosi na to da tu emociju vidite. Pokažete prstom na nju i kažete: pik puj. Da je prozovete. Jer onda nema kud. Pogledajte je i kažite joj par čarobnih riječi. Kažem čarobne, jer je za ovako brze rezultate uvijek potrebno malo magije: Vidim te. Opraštam ti. Hvala ti. Volim te. Ili ako ste baš inspirirani: Hvala ti što mi pokazuješ tko sam ja. Ti si/nisi dio mene. Ti mi (ne) pripadaš.

  1. VICI – POBIJEDIH

Kao i kod Cezara, pobjeda je posljedica akcija napravljenih u predhodnom koraku. Što ovaj „vidim te“ može učiniti jednom strahu, čija egzistencija ovisi o tome da bude nevidljiv i vodi zakulisne igrice, ne možete ni zamisliti dok ne pokušate. U onom jednom malom kratkom djeliću sadašnjeg trenutka, kada ste ga i sposobni ugledati. Jer jednom kad trenutak prođe, naša koprena se vrati i mogućnost stvaranja magije se odgađa dok opet ne budemo spremni.

 

Sve što trebate sada napraviti je čekati pravi trenutak i  zaskočiti sami sebe iz zasjede, kao pravi vojskovođa. I taj jedan trenutak napravit će cijelu razliku.

 

Vale, ad nos revisendos!

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #11/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.