Metoda samocoachinga #4/20 | Pozicija vlasnika

by | Blog, Coaching

Sjećate se Pere i Lucije?

Nastavak na prethodu pat poziciju je pozicija vlasnika. Hvala bogu na nastavku, ne želimo ostati tamo. Kroz sljedećih par trenutaka, saznat ćete kako ipak možete izmigoljiti Nadi i što vam je za to potrebno.

Sigurno su vam Pero i Lucija ostali malo u mislima, prevrtali ste po njihovim životima i možda ih malo uspoređivali sa svojim. I to je ok. Prvi korak da oni krenu dalje jest da prihvate stvarnost. To nam je bilo odavno više nego očito. A kako prihvatiti nju i njezine činjenice, već smo detaljno destilirali u Metodi samocoachinga #2, pa krećemo dalje. Coaching pitanja koja mogu poduprijeti skok iz nade u prihvaćanje stvarnosti su: Koju cijenu plaćam za to što radim? Otkud ova bol?

Što mislite koji je sljedeći korak? Idemo u akciju? Idemo mijenjati što što se treba promijeniti, rekalibrirati svoju automatsku misao, duboko ukorijenjeno uvjerenje. E, pa ne! I u tom grmu leži zec, u prevelikoj zapadnjiačkoj žurbi, u preskakanju koraka. Jednom kad smo prihvatili okolnosti,  ono što nam se događa, koliko god to izazovno bilo, trebamo osvijestiti i prhvatiti našu ulogu u tome. Prihvaćanje vlasništva. Ili ako netko voli, odgovornosti. Coaching pitanja koje si možemo postaviti u ovom trenutku je: Što je to što aktivno radim da se nalazim u ovoj situaciju? Što sam napravio, a da je pridonijelo ovom rezultatu? Odgovori koje dobijemo su oni koji bi trebali donijeti najveći uvid. I bilo bi dobro da ostaneme s njima koji trenutak. Ili dan, ako ste taj tip.

Kad ste siguni da želite dovršiti priču, pređite u pronalaženje mogućih rješenja. Zasad samo na razini nabrajanja. Budite kreativni i smislite i one realne i nerealne. Sada je vrijeme za inovativnost. A ona je moguća jedino ako ste dobili svojevrsno oslobođenje kroz uspješan prethodni korak. Ako nemate ideja, vjerojatno niste odradili dovoljno dobro ovo prije. Vratite se i ponovite Metodu samocoachinga #1, ona vam tu jako puno može pomoći.

Posljednji korak provedbe rješenja sada je lako odraditi. Međutim, tu se dobro pazite samih sebe. Imamo tendenciju odabrati jedno moguće rješenje, možda ono najteže ako smo jako skloni samosabotaži, i onda kada ono ne uspije, propasti par stepenica niže i naći se u nekom od onih okrivljavanja i opravdavanja. Jer je to stanje u kojem smo najviše vremena proveli, u odnosu na „problem“ i tamo nam je najpoznatije. Ne daj se Floki! Ako jedno rješenje ne upali, vratite se samo jedan korak unatrag, uberite novo rješenje i isprobajte ga. Jedno od tih silnih što ste smislili mora upaliti.

 

KORACI STAVLJANJA SAMIH SEBE U POZICIJU VLASNIKA:

 

  1. PRIHVAĆANJE STVARNOSTI
  2. PRIHVAĆANJE VLASNIŠTVA
  3. PRONALAŽENJE RJEŠENJA
  4. PROVOĐENJE RJEŠENJA

Kako da se dovedete u Poziciju vlasnika? Sjednite i pismeno prođite kroz sve 4 faze, posebnu pažnju pridajući odgovaranju na pitanja. Pismeno kažem, kako ne biste sami sebi pobjegli ovoga puta.

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #4/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.