Metoda samocoachinga #7/20 | Univerzalni recept

by | Blog, Coaching

Obraćam se djeci i onima koji spavaju. Ili još bolje, djeci koja spavaju ?

„Tko ne zna, a ne zna da ne zna: opasan je, izbjegavajte ga.  Tko ne zna, a zna da ne zna: dijete je, naučite ga. Tko zna, a ne zna da zna: spava, probudite ga. Tko zna i zna da zna: mudar je, slijedite ga.“  Konfucije je bio mudar momak, sročio je to tako da se moramo pomučiti da shvatimo što je htio reći. Odnosno, da obratimo pažnju. I samim time nas je natjerao da se zamislimo. U odnosu sa samim sobom, vi sa vi, u kojoj se rečenici nalazite?

 

Ako ste možda zapeli u tom svom „dječjem snu“, i ne znate kako iz njega izaći, nema problema! Uopće se u sljedećih par minuta neću fokusirati na to. Mene danas ne zanima vaše rješnje, zanima me vaš problem.

Zanima me točan postupak kako ste uspjeli razviti taj problem, taj vaš obrazac. Jer toliko ste se puta u njega zapleli, da nema šanse da ga ne poznajete uzduž i poprijeko, dijagonalno i trodimenzionalno. Zanimaju me točni koraci, detaljan recept vašeg problema. Zamislite da je to nešto što želite naučiti druge kako da rade, kao kulinarski recept. A od čega se svaki dobar kulinarski recept sastoji. Od tri stvari: sastojaka, postupka i čarobnog savjeta. Uz kap mašte i žličicu humora, možete napraviti čudo po pitanju svoga osvještavanja.

 

Evo jednog domišljatog primjera. Danas ćemo spraviti  kolač od niskog samopouzdanja! Za to sam je potrebno:

  • 500 grama straha
  • 250 grama rezigniranosti
  • 3 srednje velika pakiranja tuge
  • 20 dkg svježeg lošeg mišljenja o vama
  • 3 žličice tuđeg dobrog mišljenja o sebi, dobro prosijanog
  • Prstohvat nade

 

Odmrznite strah i sjedinite ga sa rezigniranosti. Polako, da ne pobjegne. Miješajte sve dok se rezigniranost ne preda i pretvori u kompaktnu masu sive boje. Nakon toga dodajte svježeg lošeg mišljenja o sebi. Pazite da je svježe, lako se pokvari. I dobro ulupajte. Sad fino počinje poprimati crnkastu nijansu koju želimo. Pustite da tuga samostalno izađe iz svoga pakiranja i rasporedite je po radnoj površini. Zatim tu stavite u napravljenu masu i mijesite rukama. Potrudite se dobro izmijesiti sa svih strana, da masa postane jako tužna. Kada ste gotovi, stavite u pećnicu na 200 stupnjeva i dok čekate da se vaše nisko samopouzdanje ispeče, počnite pripremati glazuru. Prstohvat nade rastopite na pari, budite štedljivi molim vas, nada ima jak okus. Kada postane zlatnorumena, dodajte žličicu po žličicu dobro prosijanog tuđeg dobrog mišljenja o vama. Mješajte sve dok ne postane lagane teksture, srebrno šljokičaste boje. Kada kolač niskog samopouzdanja bude pečen, a to ćete znati jer će biti potpuno crn, pospite ga s ovom obećavajućom glazurom nade i tuđeg dobrog mišljanja, da izvana izgleda lijepo. Dobar tek!

 

Nakon što sjednete i napišete taj recept, zadatak je da ga podijelite s barem tri osobe i smijete se zajedno. Otvorit će vam se barem dvoja vrata koja niste do sada vidjeli. 

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #7/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.