Metoda samocoachinga #8/20 | Poruka iz budućnosti

by | Blog, Coaching

Jeste li se kad prisjetili budućnosti? Znate li koliko vam ona može pomoći u rješavanju problema iz sadašnjosti? Možda ste zamišljali tko ćete biti, što ćete raditi i gdje ćete završiti za cca x godina, ali jeste li osluhnuli što bi to buduće ja, reklo sadašnjem ja. U sljedećih par minuta ću vam predložiti  jedan adrenalinski scenarij koji nećete moći odbiti. 

Svi smo doživjeli bljeskove iz prošlosti, znate ono kad se sjetite nečega što mislite da ste odavno zaboravili i to sjećanje vas razgali i donese vam uvid. Banalan primjer, sjetite se vašeg omiljenog sladoleda kad ste bili mali, a koji se više ne proizvodi. Sve vam je toplo oko srca i  shvatite da današnji sladoledi, iako je velik izbor, nisu ni upola slatki kao taj vaš. I prisjetite se kako vam je bilo lijepo tada i kako ste uživali u igri s prijateljima, vani na otvorenom, na travi, sve do mraka. I da ste se znali zabavljati, svaki trenutak je bio bitan, svaka avantura životna, uživali ste. I to vas dovede do sentimentalnog uvida, da treba malo više cijeniti sadašnji trenutak ili više izlaziti na zrak ili već što vas je više povuklo.

 

A kako bi bilo da se prisjetimo budućnosti? Nešto što se nije dogodilo, a moglo bi.

 

Ne želimo ovisiti o slučajnom naletu uspomena, nego da sami uzmemo sudbinu u svoje ruke i osiguramo si drugu perspektivu! Osiguramo da novim, svježim očima sagledamo ovu svoju sadašnjost u kojoj živimo.

 

Preporučam petak ili nedjelju navečer, kad riješite sve obaveze. Odvojite sat vremena i sjedite ispred papira i olovke. Nemojte ništa na brzinu pisati. Za početak se malo naslonite i zamislite sljedeći scenarij: vaš sprovod. Neobično ali i vi ste tamo. Sve se dogodilo brzo. Vidite sve, nitko ne vidi vas. Vedar je pretproljetni dan, priroda pupa, osjeti se miris vijesnika proljeća i sramežljivi cvrkut ptica. Promatrate tko je sve došao, tko nije, što pričaju o vama među sobom. U svrhu posljednjeg ispraćaja par vaših bliskih prijatelja i neki članovi obitelji će održati kratak govor. Da se osvrnu na vaš život, kako su ga oni vidjeli. Reći će ono što oni smatraju da vas najviše karakterizira, kako ste provodili vrijeme, što ste postigli u životu, što vam je bilo bitno. A vi ćete samo slušati.

 

Dozvolite si određeno vrijeme da uđete u ovaj scenarij. I kada ocijenite da ste dovoljno čuli, uzmite u ruku olovku i neka vaše buduće ja, ono koje je sve to čulo i vidjelo, napiše pismo svome sadašnjem ja. Vi ćete najbolje znati što si imate za reći. Vi ionako sve znate.

Link na YouTube video METODA SAMOCOACHINGA #8/20

Tihana Dragičević
coach, supervizorica, trenerica i autorica

 

Kategorije tema

https://elevate.hr/andragogija/

Preuzmi E-book koja u sebi sadrži 5 metoda samocoachinga

Samocoaching, vještina koju svatko može razviti i koja vam može pomoći s nošenjem i žvakanjem svakodnevice. Darujem vam 5 od 20 metoda koje sam osmislila.

GDPR suglasnost

E-book smo vam poslali na vašu email adresu.